Muzeul Sportului Argeșean are în patrimoniu mii de exponate donate de campionii din județ

Divertisment

Muzeul Sportului Argeșean de la Pitești are în patrimoniu aproape 10.000 de exponate, toate donate de sportivi celebri din județ, care au avut cel puțin un titlu de campion național la activ.

În câteva zeci de vitrine și pe numeroase panouri sunt expuse documente, fotografii, medalii, plachete, cupe, diplome, echipamente sportive, fanioane, afișe, legitimații, programe de meciuri și articole din presă. Printre cei care au contribuit la constituirea colecției se numără fotbaliștii Nicolae Dobrin, Adrian Mutu și Ion Barbu, atleții Carol Corbu, Olimpia Cataramă și Marian Oprea, tenismena Ruxandra Dragomir, boxerii Viorel Ioana, Mircea Fulger și Crinu Olteanu, înotătoarea Larisa Lacustă sau ciclistul Gabriel Moiceanu. 

Unul dintre cele mai noi exponate, care poate fi admirat chiar la intrarea în muzeu, este un automobil donat de campionul de raliuri Valentin Porcișteanu. 

Muzeul Sportului Argeșean — Campionii a fost inaugurat în anul 2008, ca secție a Muzeului Județean Argeș.

„Exponatele provin exclusiv din donații, pe noi nu ne-a costat decât amenajarea spațiului. (…) La momentul deschiderii, era ceva unic în România. Nici măcar Muzeul Național al Sportului nu aveau o expoziție permanentă, exista doar pe hârtie. De altfel, la proiectarea spațiului ne-au ajutat cei de la Muzeul Național al Sportului. Chiar dacă nu aveau atunci o expoziție, aveau experiență mai mare”, a declarat pentru AGERPRES directorul adjunct al Muzeului Județean Argeș, Dragoș Măndescu. 

Expoziția reflecta inițial doar câteva discipline sportive, cu accent pe fotbal, în anii următori fiind adăugate spații dedicate campionilor din atletism, tenis de câmp, box, judo, lupte greco-romane, karate, înot, kaiac-canoe, aeromodelism, ciclism, automobilism și șah.

„Am pornit de la fotbal, de la ce a reprezentat FC Argeș pentru România. Imediat au apărut și alte discipline, mai întâi atletismul și tenisul, apoi am început să-i anunțăm pe foștii campioni din diferite sporturi că pot participa cu donații. (…) Condiția a fost să fi câștigat măcar un campionat național sau o cupă a României”, a precizat Dragoș Măndescu. 

Obiectele donate nu au putut fi clasificate ca patrimoniu cultural muzeistic, pentru că nu au peste 50 de ani vechime și nu pot fi asimilate obiectelor de patrimoniu. În aceste condiții, au fost înregistrate ca piese de istorie memorialistică 

Numărul mare de donații i-a pus pe muzeografi în situația de a nu putea expune toate obiectele, astfel că au apărut și unele nemulțumiri. 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul